Huoneistoremontti vai pienet pintatyöt - mistä pitää ilmoittaa taloyhtiölle?

minusta
Pientä ja vähän suurempaa pintaremonttia

Hei ja mukavaa, että löysit tänne pintaremontointiaiheiseen blogin pariin. Täällä käydään erityisesti asiaa seinien ja lattioiden käsittelyyn liittyen. Voit lukea kirjoituksia seinämateriaaleista, maaleista, tapeteista, lattiamateriaaleista ja näin liittyvistä uutuuksista. Tuodaan esille uusia materiaaleja ja tekniikoita. Ja sitten pääasiassa keskitytään erilaisten seinä- ja lattiamateriaalien käyttöön ja asennukseen, sekä huoltoon ja remontointiin. Monet unohtavat kuinka tehokkaasti oikeaoppisella siivoamisella ja materiaalien ylläpitohuollolla voi tuoda lisää käyttövuosia ja pitää materiaalien hyvää ulkonäköä yllä. Joten jos pintojen remontointi kiinnostaa tai sellainen on juuri työn alla, tämä on oikea paikka. Ja vaikka seinien maalaamiset ja tapetoinnit ynnä muut pintaremontoinnit olisivatkin jo tuttua kauraa, käydään täällä välillä myös läpi vaativampia kohteita ja aiheita. Toivottavasti saat paljon ideoita ja hyötyä kirjoituksista!

Haku

Huoneistoremontti vai pienet pintatyöt - mistä pitää ilmoittaa taloyhtiölle?

9 August 2019
 Kategoriat: , Blog


Huoneistoremontteja voi olla hyvin monenlaisia. Kylpyhuoneremontista lattian vaihtoon ja kaappien purusta keittiön remonttiin. Remontista tulee ilmoittaa taloyhtiölle riippuen siitä, miten isosta remontista on kyse, mitä kohtaa remontoidaan ja kuinka paljon haittaa siitä on muille huoneistoille. Nyrkkisääntönä on että, jos remontti vaikuttaa talon rakenteisiiin tai sillä on vaikutusta naapurihuoneistoihin, tulee siitä ilmoittaa. Taloyhtiö tai hallitus voi myös tarvittaessa kieltää koko remontin. Tässä kirjoituksessa käydään läpi, mihin tarvitaan lupa ja mihin ei huoneistoremonttia tehtäessä. Lupa remonttiin tulisi kysyä kaksi kuukautta ennen remonttia, jotta aikaa luvan käsittelyyn on tarpeeksi. Lupakysely tulee lähettää isännöitsijälle kirjallisena. Remonttia ei siis kannata aloittaa ennen kuin lupa-anomus on hyväksytty taloyhtion toimesta.

Mihin tarvitaan lupaa? 

WC-tilan, saunan ja kylpyhuoneen remontointiin kannattaa aina kysyä lupa. Ilmoittaa pitää myös allaskaappien vaihdosta ja pesukoneen asennuksesta, jos sitä varten pitää tehdä uusi liitäntä. Kiinteiden sähköjohtojen muutostöistä ja veden katkaisua vaativista töistä tulee myös aina pyytää lupa. Vaikka ei tulisi ajatelleeksi, myös lattian vaihdosta tulee ilmoittaa, varsinkin jos parkettilattia vaihdetaan muovimaton tilalle. Seinien purut tai muutokset ovien paikkoihin, sekä parvekkeen lattian pinnan muutokset vaativat myös lupaa.

Mihin ei tarvita lupaa?

Pintaremontit eivät tarvitse lupaa pääsääntöisesti, eli seinien ja kattopintojen maalaamista ja tapetointia kuivissa tiloissa voi tehdä huoletta. Keittiökalusteet saa myös vaihtaa, jos viemäröinnit ja ilmastointiaukot pysyvät entisillä paikoillaan. Muut kiinteät kalusteet kuten vaatekaapit saa luvatta purkaa tai vaihtaa. Väliovia saa myös poistaa ja parkettilattian vaihtaa vastaavaan lattiaan. Kuten huomaa, raja on joskus vähän häilyvä, joten jos vähänkin mietityttää luvan tarpeellisuus, kannattaa lupahakemus lähettää varmuuden vuoksi.

Miten lupa pyydetään?

Lupa tulisi pyytää kirjallisesti. Joillakin taloyhtiöillä on käytössä valmis kaavake, joka täytetään. Muussa tapauksessa voi vapaasti kirjoittaa luvan joko paperilla tai sähköpostilla. Lupahakemuksessa tulee olla osakkaan nimi ja yhteistiedot, osoite, mitä korjataan ja milloin korjataan sekä kuka remontin tekee. Jos remontti on niin iso, että se vaatii valvojaa, osakas maksaa sen itse. Taloyhtiö hoitaa kuitekin valvojan valinnan, mutta heidän tulee huolehtia, että valvojan hinta on kohtuullinen suhteessa remonttiin.

Mikäli haluat enemmän tietoa huoneistoremontista tai sen toteutuksesta, voit vierailla OPK Housing:n sivuilla.